Hürrem | Konular | Kitaplar

Fatih sultan mehmed

BU PÎR’E HÜRMETİM İHTİYARSIZDIR

Fâtih Sultan Mehmed Hân (k.s.) İstanbul’u fethetmek suretiyle Osmanlı Devleti’nin Asya ve Avrupa toprakları arasındaki birliğini tesis etmiştir. Çünkü o güne kadar devlet, gövdesinden ikiye ayrılmış halde idi. Hz. Fâtih, fetih öncesinde Boğazkesen Hisarı’nı 4,5 ay gibi kısa bir sürede inşa ettirdi. Böylece Yıldırım Hân’ın yaptırdığı Güzelce Hisarı ile İstanbul Boğazı iki yandan kontrol altına alınmış oldu.

Akşemseddin (k.s.) hazretleri, fetih öncesinde Sultan’a

“Cihâda var, ben de seninle bile gelirim!..”

“Siz, sizi sâir halk gibi zannetmiyesüz. Islâh-ı memleketten gayrı nesneye iştigâl göstermeyesüz!..” diyordu.

PAŞA, SEN DUYDUĞUNU UNUTMUYORSUN

Meşhur Alman tarihçi Hammer anlatıyor:

Türk ordusu Otlukbeli'nde harp nizâmı almıştı. Sultan Fâtih, yanında duran Gedik Ahmet Paşa'ya,

— Paşa, orduyu teftiş et, biraz sonra cenk başlayacak, dedi.

Gedik Ahmet Paşa emri yerine getirdi ve harp nizâmı almış birlikleri son bir defa tek tek kontrol etti. Şehzâde Bâyezid'in komutasına verilen birlikleri intizamsız görünce, kendisini şiddetli bir lisanla îkaz etti. Şehzâde, bu hâle canı sıkılınca Paşa'yı;

— Günün birinde pâdişah olursam, bunu burnundan getiririm, diye tehdit etti.

Paşa'nın cevabı ise tam bir komutan edâsı taşıyordu:

— Eğer o gün gelirse, ben de bu kılıcı sizin hizmetinizde kuşanmam!

İTTİHATÇILAR VE İSTANBUL’UN SOKAK KÖPEKLERİ

Bizans zamanında İstanbul’da sokak köpekleri olduğuna dair kayıtlarda fazla bir bilgi olmadığından, bugünkü sokak köpeklerinin atalarının, Hz. Fâtih’in ordusuyla birlikte istanbul’a geldiklerine inanıldığını...

Bu köpeklerin, İstanbul’un günlük hayatının ayrılmaz bir parçası olup, Müslüman halkın bir canlıyı öldürmenin günah olduğuna inandığı için de nesillerinin asırlar boyu sürüp gittiğini... Fakat pekçok başka şeyde olduğu gbi, köpeklerin İstanbul’daki bu uzun saltanat ve keyiflerinin de İttihat ve Terakki zamanında bozulduğunu...

Evvelki senenin sonlarından itibaren geçen sene de yaşadığımız kuduz tehlikesinin, aslında, İstanbul’u 1910’larda ziyaret etmiş ve köpeklerin itlâfı yani zehirlenerek öldürülmesi işinin de ilk defa o zaman bahis mevzuu olduğunu...

75 milyon dolarlık Fatih dizisinin senaryosu "Dünyanın İlk Günü" romanından

Türk-Katar ortak yapımı 75 milyon dolar bütçeli Fatih Sultan Mehmet dizisi ve filminin senaryosunun Beyazıt Akman'ın kaleme aldığı "Dünyanın İlk Günü" kitabından yapılacağı bildirildi.

Epsilon Yayınları'ndan yapılan açıklamada Türk dizi filmleri sektöründeki ihracatın yaklaşık yüzde 80'ini yapan Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen'in basına, Türk-Katar ortak yapımı 75 milyon dolar bütçeli İstanbul'un Fethi dizisi ve filmi için senaryo çalışmalarının Beyazıt Akman'ın kaleme aldığı "Dünyanın İlk Günü" kitabından yapılacağı bilgisini verdiği belirtildi.

Kardeş katli maddesi Fatih’in midir?

Yığınla kavramı tek bir çuvala doldurarak tartışmanın iflah olmaz tiryakileriyiz. Kardeş katli de Osmanlı tarihi alanındaki bu “metafizik çuvallar”dan birisi; belki de birincisi. Baba da öldürülse, torun da, yeğen de, amca da; hepsini torlayıp toplayıp kardeş katli çuvalının içerisine dolduruyoruz. Fark etmiyor bizim için.

Devlete isyan sebebiyle de öldürülse, suçu sebebi yokken de öldürülse, adı kardeş kardeşi öldürdü oluyor. Metafizik çuvallarımız dolup taşıyor. Uzaktan bakarak tarihin bir “mezbaha”yı andırdığını düşünmeye başlıyoruz.

Bütün aksine iddialarına rağmen Çetin Altan da bu mezbaha meraklılarından biri. Ona göre Osmanlı tarihi, “kanlı bir antoloji”dir.