Hürrem | Konular | Kitaplar

Muhteşem yüzyıl dizisi

Muhteşem Yüzyıl ne zaman yayından kalkacak

Toplumda tartışmalara neden olan Muhteşem Yüzyıl dizisinin ilk kez yayından kaldırılacağı açıklandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, '2013 yılının ilk aylarında Muhteşem Yüzyıl dizisi yayından kalkacak' dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eleştirileriyle son günlerin tartışma konusu olan Muhteşem Yüzyıl dizisinde sona geliniyor. AK Parti Milletvekili Oktay Saral, tarihi olayları ve şahsiyetleri küçük düşüren, aşağılayan ve çarpıtan filmlere yönelik hazırladığı kanun teklifini, AK Parti Grubu’na teslim etti.

10. bölümde imam rukudan kalkarken dizi hatası


Muhteşem Yüzyıl dizisi senarist ve yönetmenlerinin namazsız abdestsiz ve dinden ne kadar uzakta olduklarının belgesini 70 milyonun gözünün içine baka baka ortaya koydular..

Tek varlıkları dini mübini islama hizmet olan ve sadece Allah Rızası için fetihten fetihe koşan osmanlı ordusunu doğru şekilde anlayıp onları filme çekebilmek için onlar gibi inanmak ve onlar gibi yaşayabilmek gerekir..

Yani ruh.. Yapılan işin ruhu onlar gibi yaşayabilmekle olur. Madden ve manen onların hissettiğini hissedemeyen, onların yaşadığı manevi erdemliğe ulaşamıyanların çekeceği film ya da yazacakları kitaplar da RUHSUZ olur..

Fatmagül'ün değil de şanlı tarihimizin suçu ne?



Muhteşem yüzyıl dizisi ilk yayına girdiği dönem geçmişine saygılı yazarlar ciddi anlamda eleştirilerini ortaya koyduklarında hemen karşı atağa geçip daha izlemeden yorum yapmayın demeye başladılar..

Aradan kaç bölüm geçti. Görünen köy meğer ilk bölümün bile klavuzluğunu istemezmiş. Senarist kendini o kadar kaptırmış ki "kavak yelleri" altında seneryolar yazarken kendisini "aşkı memnu" dizisinde sanıyor. Topluma sanki tarih yaprakları arasından "küçük sırlar" veriyorlar.

Dört cepheden öyle abanmışlar ki tarihimize, suçumuz ne diyecek kadar mecal bile bırakmamışlar. Tecavüzcü reyting zihniyeti gözlerini şanlı tarihimize dikmiş durumda.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin artı ve eksileri

Muhteşem Osmanlı İmparatorlu'ğunun, en uzun süre padişahı olan "Kanuni Sultan Süleyman," TV dizisiyle evlerimize misafir oldu.

Ekranların yeni dizisi, "Muhteşem Yüzyıl" son dönemlerin en çok eleştiri alan dizilerin başında geliyor.

Avrupa'da ulusal devletlerin oluşmaya başladığı, ortaçağ monarşilerinin yeni dünyaya intibak kavgası verdiği bir devirde "Kanuni Sultan Süleyman" tahta geçmişti.

İcraatlarıyla bütün dünya devletleri ona "muhteşem" unvanını vermişti.
Bu sıfatıyla birlikte, kararlılığından ve adaletli davrandığından dolayı da "kanuni" unvanını almıştı.
Her şeyden önce tarihi kişilikler, bir milletin  "ortak değerleri"dir. Ne amaçla olursa olsu, milletin ortak tarihini hiç kimse dilediği gibi kullanamaz.

Çünkü burada herkesin payı ve "ortak hissesi" vardır.

Muhteşem Yüzyıl kimin fantezisi?

Bizim tarih temalı TV ve sinema yapımlarımız neden hep suni solunumla yol almaya çalışıyorlar?

Suni solunum diyorum çünkü tarih temalı bir yapımda gerçek soluklar tarihi bilgi ve belgelerden alınır. Fantezilerinizle hareket edemezsiniz tarihte. Manipülasyon yapamazsınız. İslam ve Osmanlı tarihi söz konusu olunca nedense oryantalist bakış açısı zirve yapıyor. İlber Ortaylı'nın bir cevabı geldi aklıma. Sanırım İstanbul Kanatlarımın Altında filmiyle ilgili konuşuyordu. "Ben sanatçıyım, tarihe uymak zorunda değilim falan diyorlar, ama saçmalamak zorunda hiç değilsiniz" demişti hoca.

Muhteşem Yüzyıl dizisi, yabancılar için hazırlanmış

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Prof. Dr. Hasan Fendoğlu, Show TV'de yayınlanan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin, yabancı seyirciler için hazırlandığını ve Türkiye'nin imajımızı bozmayı amaçladığını söyledi. RTÜK'ün dizi için 12 Ocak 2011 tarihinde aldığı 'uyarı' kararını az bularak 'karşı oy' yazısı yazan Fendoğlu, "Üst kurula gelen yıllık ortalama şikâyet sayısı 65 bindir.

Oysa sadece 'Muhteşem Yüzyıl' için gelen şikâyetler 19 Ocak 2011 tarihi itibariyle 174.613 tür. Yaklaşık 1 ayda bu dizi için alınan şikâyet sayısı, RTÜK'e yapılan üç yıllık şikâyet sayısı kadardır." dedi.

Kanuni kadar romantik ve edip biri yoktur

Muhteşem Süleyman büyük bir mareşal, usta bir kuyumcu, beğenilen bir şairdi. Yaptıklarını ve yaşadıklarını, bir hükümdarın ne olduğunu anlayarak değerlendirmek gerekir. Kanuni üzerinden aleme ders vermek manasızdır

Çağdaşı olan Türkler ve bütün imparatorluk tebaası ona Kanuni demeyi tercih etti; oysa yaptığı kanunlar kendisinden evvel yapılanların bir derlemesi gibidir. Bu kanunnameler toplumun hayatı için elzemdi. Kanuni de hepsinden daha mükemmelini yaptı. Arazi meselesinin düzenlenmesi en önde gelenidir, bu nedenledir ki tebaası onu “Kanuni” diye nitelendirdi. Ama bütün dünya ona “Muhteşem” diyordu.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin hataları


Alt üst tarafı dizidir derken konu büyüdükçe büyüdü. Tarihi dizi yapmak sahiden zor işmiş bir kez daha gördük. Tarihi dizilerin son dönem en güzel örneklerinden birisi olan Spartacus'u izlerken insan ister istemez kıyaslama yapıyor.

Sparctacus bugünün dizi formatında tarihi bir hikâye nasıl anlatılırın en popüler örneği. O'nun da içinde hayatta olan, sıradan olan, sakıncalı olan her şey var. Ama tarihte var. Dizi seyirciyi sarsmaktan kaçınmıyor. Konu pop Amerikan dizileri formatında işlense de hikâyenin geçtiği mekânlar, kostümler, kişiler, dönemin tarihi olayları ile örtüşmez diyebileceğimiz bir sahne ile karşılaşmıyoruz.

Kanunî'yi tartışalım, peki ya Atatürk?

Muhteşem Yüzyıl dizisi ile Hür Adam filminin aynı dönemde gündeme gelmesi tevafuk olmuştur. Birinde Kanuni karakteri tepki çekti, diğerinde Said-i Nursi'nin Atatürk karşısında ayak ayak üstüne atarak oturuşu ve konuşurken parmağını sallaması.

Tevafuk dediğim bu; herkes kendi 'kutsalı'nı savunmakla meşgul. Üstelik savunulan da tarihî hakikatler değil, bugünkü mevziler. Aslında diziler ve filmler üzerinden 'güncel bir siyaset' mücadelesi veriliyor. Verilsin, kimse buna itiraz edemez; ancak meşru bir siyasal mücadeleyi 'kutsanmış şahsiyetler' üzerinden yapmakla bir yere varmak mümkün değil. Bu, ancak 'tartışmayı kapatan' bir işlev görür. Oysa bizim tartışmaları kapatmaya değil bugünü normalleştirmek adına sonuna kadar açmaya ihtiyacımız var.

Batılıların hayal dünyasındaki Osmanlı

Osmanlı'nın en güçlü olduğu dönemi kötüleyerek yansıtmaya çalışan batılı tarihçilerin hayal dünyalarında kurduğu Osmanlı, şimdi Türkiye'deki dizilerde kendini gösteriyor.

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak diziyi beğenmediğini söylerken, Kanuni'nin hayatı üzerine bir roman yazan Okay Tiryakioğlu, "Tamamen yabancılar izlesin diye çekilmiş." diyerek dizinin Batı'nın hayal dünyasına hitap ettiğini söyledi. Mustafa Armağan ise Muhteşem Yüzyıl'ın toplumu idealsizleştirmekten öte bir işe yaramayacağını belirtti.

Muhteşem Yüzyıl değil, 'uçkur davası'

Şuna 'Muhteşem Yüzyıl' değil 'uçkur davası' desene! Muhteşem Yüzyıl" dizisinin senaryosu, daha ilk bölümden belli ki, 1920'li yıllarda yazılmış bir kitapla, İngiltere Kraliyet ailesi, Tudor sülalesinin en uçkuruna düşkün kralı VIII. Henry'nin yaşam öyküsünden harmalanmış!

Aragon Prensesi Katharine, Ann Boleyn, Jane Seymour, Katherine Howard ve daha nice hatunla, salt tahttan aldığı gücü kullanarak evlenmesini, erkek evlat doğuramayanların kellesini almasını, sarayda kadın, kız, dişi ne varsa canlı yaratık bırakmayıp hepsiyle halvet olmasını, ayrıntılı bir biçimde anlatan "TUDORS" adlı diziyi nasıl da çağrıştırıyor. Bu kadar olur! Ama tabi "Tudors"da çok sağlam, tarihsel gerçekleri yansıtan bir senaryo var, birinci sınıf oyuncular var, teknik kusursuz... Ama aşna fişna bizim "Muhteşem Yüzyıl"la bire bir örtüşüyor! Orada da işveli ve de cilveli bir eşcinsel var, kadınların arasında dolanıyor; tam bir dedikodu kumkuması. Birbiriyle itişip kakışan hatun dolu, kralın hem gözüne hem de yatağına girmek için çaba harcayan. Ann Boleyn ise sanki Hürrem'in gençliği!

Osmanlı, şehvet cenneti gibi gösteriliyor

Batı'daki Türk-İslam algısı ve oryantalizm üzerine Amerika'da doktora çalışmalarına devam eden Beyazıt Akman, Muhteşem Yüzyıl dizisinin beş yüz yıldır devam edegelen, Batılı sömürgeci devletlerin başlattığı Doğu'yu barbar ve mistik bir seks cenneti olarak gösteren oryantalist gelenekten beslendiğini söyledi.

moralhaber.net internet sitesine açıklamalarda bulunan Beyazıt Akman,

Muhteşem ihanet!

Kanuni’nin hayatını anlattığı iddia edilen “Muhteşem Yüzyıl” dizisine vatandaştan büyük tepki: Fragmanlardaki harem görüntüleri bile Osmanlı’ya hakaret ediyor.