Hürrem | Konular | Kitaplar

I.Süleyman

Süleyman 27 Nisan 1495'de Pazartesi günü Trabzon'da doğdum. Babası I. Selim, annesi Hafsa Sultan idi. Süleyman Ben yuvarlak yüzlü uzun boylu bir adamdım, ela gözü geniş alın ve ince bir sakal gözlüyordu. Kanuni Sultan Süleyman, kırk altı yıl boyunca hüküm sürmüştü (1520-1566) ve imparatorluğun en unutulmaz çağ olduğu zaman, daha sonradan aşılmayacak derecede ihtişam ve refah noktasına ulaştı ve kısa sürede düşüşe geçti.
Süleyman, Avrupalı yazarlar tarafından "büyük" veya "ihtişamlı" olarak adlandırılır. Fakat yerli tarihçiler ona "yasa koyucusu" (Kanuni), "yüzyılın efendisi" ve "onlu tamamının tamamlanması" şeklindeydi. Babası Sultan Selim Süleyman'ın eğitimine büyük önem verdim, ilk eğitimini büyükanesi Gülbahar Hatun'dan almıştı. Yedi yaşına geldiğinde dedesi Sultan II. Bayezid'e İstanbul'a gönderilerek ünlü akademisyen Karakızoğlu Hayreddin Hızır Efendi tarafından eğitildi. Tarih, bilim, edebiyat ve teoloji ile savaş taktiklerinin ve tekniklerinin derslerini okudu.
Daha sonra tekrar Trabzon'da babasına gitti ve 15 yaşına gelene kadar orada kaldı. 15 yaşındayken vali olmak istiyordu ve kısa bir süre sonra Sarki eyaletine Karahisar ve Bolu'ya gönderildi. Kefe'ye gönderildi. 1512'de padişaha yükselen Sultan Selim'den sonra, Shehzade Süleyman, kardeşleriyle birlikte taht kavgalarıyla uğraşan babası Selim'in torunu olarak İstanbul'a davet edildi. Aynı zamanda Saruhan eyaletinin valisi olarak görev yapıyordu. Selim öldükten sonra, Suleyman onu reddetmeksizin başardı; çünkü çok ciddi ve kendine güvendiğini biliyordu. Tereddüt etmedi ve verdiği emirleri asla kırmadı.
İnsanları kapasitelerine ve yeteneklerine göre yükümlü kıldı. 7 Eylül 1566'da, 71 yaşındayken Sziget kuşatmasını emrederken öldü. Çünkü yazılı kanunlar koydu ve bunlara kesinlikle uygulandığında ona Kanuni adı verildi. Çok zarif bir hükümduydu, çok adaliydi ve halkını asla zorbalık yapmadı. Örneğin; Mısır'dan gelen vergi miktarını o kadar çok buldu ve oradaki bir araştırma yaptı ve halkın aşırı ücret aldığını keşfetti ve valinin onlara baskı yaptığını keşfetti, bu nedenle valiyi derhal değiştirdi.
Süleyman'ın şiirleri İslam'ın en iyi şiirlerinden biridir ve Avrupa'daki en eğitimli mahkemeleri aşan bir sanatçı, dini düşünür ve filozof ordusuna sponsor olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman yakışıklı ve parlak yüzü, koyu kahverengi gözleri, bir koç burun ve kalın ve uzun bıyıklıydı. Siyah kaşları bir araya getirildi, göğsü geniş ve kolları uzun ve kaslıydı. Görkemli taşıyıcısı ile aslana benziyordu ve güzel ve açık bir sesi vardı. Hurrem
Haseki Sultanı, Mahidevran Kadın, Gulfem Hatun, Fulane Hatun
Oğulları: Selim II, Bayezid, Abdullah , Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir, Mustafa
Kızları: Rahiye Sultan Mihriman Sultan.

Konular