Hürrem | Konular | Kitaplar

Payitaht "Abdülhamid"

Osmanlı İmparatorluğu'nun var olma mücadelesinin tarihe damgasını vurduğu ve 1876 yılında çıktığı tahtta 33 yıl kalarak, bu zorlu süreci ‘Ulu Hakan’ unvanıyla taçlandıran Sultan Abdülhamid Han’ın hayatının kaleme alındığı “Payitaht Abdülhamid” dizisi dev kadrosu ve ES Film imzasıylaTRT1 ekranlarında başlıyor!

Çekimlerine Kocaeli Seka Film Platolarında başlanan dizinin, yönetmen koltuğunda “Kurtlar Vadisi”, “Elveda Rumeli” gibi başarılı dizi projeleriyle tanıdığımız Serdar Akar oturuyor. Sultan Abdülhamid Han karakterini ise, “Ihlamur Altında”, “Tatar Ramazan”, “Bir Çocuk Sevdim”, “Babam ve Ailesi” ve en son TRT’nin mini dizisi “Son Destan” gibi projelerde seyircinin severek izlediği Bülent İnal üstleniyor.

Tarihin en merak edilen dönemi ile Payitaht Abdülhamid ekranlara taşınacak…

Payitaht Abdülhamid; Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihin en çok merak edilen, en çok tartışılan ve dünyanın manipülasyon hamleleriyle gözünü Osmanlı topraklarına diktiği dönemde tahta çıkarak, 33 yıl gücü ve zekasıyla İmparatorluğu var gücüyle ayakta tutan Sultan Abdülhamid Han’ın son 13 yıllık Padişahlık Dönemini, ES Film imzasıyla TRT ekranlarına taşıyor. Proje Tasarımı Osman Bodur’a ait ve senaryosunu yine Osman Bodur ve Uğur Uzunok’un üstlendiği “Payitaht - Abdülhamid”, II. Abdülhamid Han'ın bu son 13 yıllık döneminde meydana gelen olaylar çerçevesinde Batılı devletler “yeni yüzyılı” kendileri için dizayn etmeyi arzularken, karşılarına dikilen yürekli adamın hikâyesini seyirciye aktaracak.

Dizinin Ana Teması: Mücadele!

1896'da, Sultan Abdülhamid'in padişahlığının 20. yılından itibaren döneme damgasını vuran önemli olayları ekrana taşıyacak olan “Payitaht – Abdülhamid”, dizisinde, uzun süre sonra Osmanlı'nın zaferi ile sonuçlanan bir savaş: ''Yunan Harbi''ne yer verilecek. 1. Siyonist Kongre ile Sultan'dan istenen Filistin toprakları, Padişah'ın sonuna kadar vermediği ve masadan düşmanın hüsranla kalktığı bir dönem olarak ekrana gelecek. Yine Sultan'ın başarılı olduğu bir önemli proje, Hicaz Demiryolu çalışmaları ve dahası Payitaht Abdülhamid dizisinde yer alacak diğer önemli tarihi olaylar arasında. Sultan Abdülhamid Han ile birlikte ülkenin mücadelesine tanıklık ederek, günümüze taşınan güçlü bir milletin evlatlarına ve gelecek tarihimize armağan niteliğinde sunulmayı vaat eden dizi, 'Mücadele!’ Ana temasındaki mesajla seyirciye sunulacak.

TRT’nin “Filinta” ve “Zeyrek ile Çeyrek’ dizileri ile Türkiye'nin ilk Hollywood projesi olan -Y Production ile ortak yapımını üstlendiği- "The Ottoman Lieutenant- Osmanlı Subayı" filmine imza atan, Yusuf Esenkal ve Serdar Öğretici’nin ortak olduğu ES Film’in yeni projesi “Payitaht- Abdülhamid”in çekimleri, İzmit'teki Seka Film Platosunda tamamen yenilenen, döneme uygun hale getirilen setlerde başladı. Platoda ayrıca, Yıldız Sarayı'nın belirli mekanları da birebir inşa edildi. Dönemin diğer kahramanlarının da, kurgusal öğelerle yer alacağı dizide, İzmit Seka Film Platosu dışında, çeşitli tarihi mekanlar ile birlikte İstanbul'da Yıldız, Dolmabahçe ve Eyüp bölgeleri ile Yalova ve İzmit'te de dış çekimler yapılacak.

Başrollerinde; Bülent İnal, Özlem Conker, Selen Öztürk, Akın Akınözü, Ezgi Eyüboğlu, Hakan Boyav, Saygın Soysal, Umut Kurt’un yer alacağı dizinin elliye yakın ana kadro oyuncu olmak üzere figüranlarla birlikte 400 ila 500 kişilik bölüm oyuncusu rol alacak. Zaman zaman Yeşilçam’ın usta ve emektar oyuncuları da seyirciyle buluşacak. Dizide, 120 kişilik teknik ekip görev yapacak.

Görüntü Yönetmenliğini Filinta’nın muhteşem görüntülerine imza atan Sami Saydan üstlenirken, Uygulayıcı Yapımcılığını Özlem Taşpınar, Sanat Yönetmenliğini Yelkan İşkorkutan, Sanat Danışmanlığını Reza Hemmatirad, Kostüm Tasarımını Barış Karaca, Tarih Danışmanlığını Azmi Özcan, Konsept Danışmanlığını Selman Kayabaşı, Cast Direktörlüğünü Tuncay Altınoğlu, Kurgu Yönetmenliğini Kemalettin Osmanlı ve müziklerini Yıldıray Gürgen üstleniyor. Dizinin Post ve Mix’ini Üs Yapım üstlenirken, Efekt ve CGI’lara Digiflame imza atacak.

Konu
Tarih 1896. Sultan Abdülhamid'in saltanatının 20. yılıdır. Sultan Abdülhamid bu 20 yılda devletini başarıyla idare etmektedir. İçeride Siyonistler, masonlar ve hürriyetçiler ile, dışarıda ise başta İngiltere olmak üzere, Avrupalı devletler ile mücadele etmektedir. Diğer yandan devletinin bir arada olmasını ve parçalanmasını önlemek için büyük çaba göstermektedir. Filistin ve kutsal toprakları korumak için dış güçlere büyük mücadele vermektedir. Sultan Abdülhamid'in tek gayesi hilafetin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kıyamete dek devam etmesidir.
Karakterler
Karakter Oyuncu Rol aldığı bölümler Tanıtım
II. Abdülhamid
Bülent İnal
1- 1842'de doğmuştur. Babası Abdülmecid'dir.Annesini on yaşındayken kaybeder. Tutumludur. Bu tutumlu hali,tahta çıktığında saray masraflarını kısarak büyük bir maddi dönüşüm yaratmasını sağlar..
Bidâr Kadınefendi
Özlem Conker
1- Sultan Abdülhamid'in eşi, Şehzade Abdülkadir'in annesidir! Sarayda sözü geçen, otoriter,eğitimli ve kültürlü biri olmasının yanı sıra sözüne itibar edilen biridir.
Fatma Pesend Hanım
Zeynep Özder
4- Sultan Abdülhamid'in eşidir,aynı zamanda hamiledir.

Seniha Sultan
Selen Öztürk
1- Sultan Abdülhamid'in kız kardeşidir. Akıllı ve kurnazdır. Hırslı ve cesur yapısıyla ön plana çıkmaktadır. Devletin gelenek ve kaidelerine bağlıdır. Ağabeyi Sultan Abdülhamid'i çok sevse de Osmanlı Hanedanı'nın devamı onun için daha önemlidir.
Theodor Herzl
Saygın Soysal
1- 1860 yılında Budapeşte'de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Her şeyini Yahudi devleti için feda edebilir. Hızlı, açık sözlü ve planlayıcıdır. Kararlarını hemen uygular,hatasından kolay kolay dönmeyen bir karaktere sahiptir!
Mahmud Paşa
Hakan Boyav
1- Son derece hırslı bir Osmanlı paşası! Ona göre devlet batıya teslim edilmeli. Yıllar önce Sultan Abdülhamid'e karşı yapılan bir darbe girişimine adı karışsa da,Abdülhamid onu affetmiştir. Hırsları için yapamayacağı şey yoktur!
Şehzade Abdülkadir
Can Sipahi
1- Sultan Abdülhamid'in oğlu! Asi bir kişiliğe sahiptir. Babası Sultan Hamid ona ne kadar nasihat etse de o yine bildiğini okur. Başladığı her iş kötü biter. Siyasetle ilgilenmeyi sever.
Prens Sabahaddin
Kaan Turgut 1- Seniha Sultan ve Mahmud Paşa'nın oğludur. Dönemin önde gelen entelektüellerinden evde özel eğitim gördü ve bir batılı gibi yetiştirildi. Babası gibi hürriyet sevdalısıdır ve ona göre Osmanlı'nın kaderi Batı'dadır. Hürriyet için yapamayacağı hiçbir şey yoktur.
Kolağası Celal Umut Kurt
1- Nişancılık konusunda usta,silahları oldukça iyi kullanmaktadır.Düşündüğü tek şey ise devletin bekası ve sultanın var olmasıdır. İhanet kelimesi hayatının hiçbir yerinde yoktur! Sultana karşı yapılabilecek her ihaneti önlemek için ant içmiştir.
Melike (Ahsen) Ezgi Eyüboğlu
1- Son derece duygusal bir Balkan güzeli.Zeki,alçak gönüllü ve iyi niyetlidir. Geçirdiği bir kaza sonucu hafızasını kaybetmiştir ve geçmişini hatırlamak en büyük gayesi olmuştur.
Yusuf İbrahim Kendirci
1- Ömer'le aynı sokakta doğup büyümüştür. 13 yaşında ailesini kaybedince Ömer'in ailesinin yanına yerleşmiştir. Ömer ile beraber mücadele için yeminlidir. Ancak zaafları yüzünden Ömer ile karşı karşıya gelebilir.
Ömer Akın Akınözü 1- Cesur,atılgan ve korkusuzdur. Sokaklara hakimdir. Devleti ve milleti onun yumuşak karnıdır. Çok iyi silah kullanır ve dövüşür.
Fehime Sultan
Elif Özkul 1- 33. Osmanlı Sultanı V. Murad'ın kızıdır. Sultan Abdülhamid'in tahttan indirilip yerine V. Murad'ın geçirilmesi girişimleri nedeniyle Çırağan Sarayı'nda göz hapsinde tutulmaktadır.
Hatice Sultan
Gözde Kaya 1- 33. Osmanlı Sultanı V. Murad'ın kızıdır. Sultan Abdülhamid'in tahttan indirilip yerine V. Murad'ın geçirilmesi girişimleri nedeniyle Çırağan Sarayı'nda göz hapsinde tutulmaktadır. İntikam duygusu kuvvetlidir.
Hiram Berkan Şal
1- Payitahta Vatikan tarafından gönderilmiş bir papaz! Aslında papazdan çok ajan. İlk cinayetini 4 yaşında işledi. Oldukça kurnazdır. Onun için her cinayet tanrıya bir adak demektir. Sultan Abdülhamid'e suikast girişiminde bulunmuş fakat ; başaramamıştır.
Tahsin Paşa
Bahadır Yenişehirlioğlu 1- 13 yaşından beri ömrünü devletine adadı! Yeteneği ve dürüstlüğü ile Mabeyn Başkatipliğine yükselmiştir. Devlet-i Aliyye, onun için Sultan Abdülhamid demek! Hayrın da,şerrin de Allah'tan geldiğini çok iyi bilir.
Emanuel Karasu
Ali Nuri Türkoğlu 2- Jön Türkler'in tanınmış üyelerindendir. Tanınmış bir Yahudi kökenli tüccar ailenin mensubudur. Osmanlı Devleti'nde masonik faaliyetlerin öncüsüdür. Türkiye'deki değişik Musevi kuruluşlarının işbirliği yapması için çalışmıştır.
Samir Emre Kentmenoğlu
1- Hafızasını kaybetmiş olan Melike'nin abisidir,gazetecidir. Sonuna kadar muhaliftir ve anarşisttir. Sultan Hamid'den babasının intikamını almak için payitahta gelmiştir. Ancak onun için intikam öldürerek değil, yazarak alınır!

Payitaht Abdülhamid dizisi hakkında değerlendirmede bulunan 2. Abdülhamid Han’ın 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, "Düzgün iş çıkarmaya çalıştıklarına şahidim" dedi.
Atakum Belediyesinin düzenlediği ve Nilhan Osmanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı "Sultanın Dilinden Osmanlı" konferansı Yalı Kafe’de yapıldı. 2. Abdülhamid Han’ın 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, Samsunlulara Osmanlı’yı anlattı. Osmanoğlu, Payitaht Abdülhamid dizisi hakkında da açıklamalarda bulundu. Konferansa; Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ve eşi Fatma Taşçı’nın yanı sıra, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı yaptığı açılış konuşmasında, "Biz Osmanlı’nın torunları Cumhuriyet’in çocuklarıyız. Bu manada geçmişimize sahip çıkma geçmişimizle gururlanmayı ve atalarımızın yaptığı güzel işleri geleceğimize aktarmayı bir borç biliyoruz. Orta Ddoğu’da olan karışıklıklara baktığımızda Osmanlı’nın kıymetini daha iyi anlıyoruz. Bu günün Orta Doğu’suna baktığımızda Osmanlı’nın bu coğrafyayı ne güzel idare ettiğini görüyoruz. Osmanlı’nın kalktığında bu coğrafyada neler olduğunu gördük" diye konuştu.

"Aileme laf dedirtmem"
Dizilere tarihi öğrenmek için bakılmaması gerektiğini belirten Nilhan Osmanoğlu, "Ama dizilerin tarihimizi doğru öğrenmeye vesile olduklarını düşünüyorum. Ama Payitaht Abdülhamid için konuşursak; düzgün iş çıkarmaya çalıştıklarına şahidim diyebilirim. Mutlaka eksikler yanlışlıklar olacaktır. Benim için önemli olan diziyi kapattıktan sonra o ruhu işleyebiliyorlar mı. Oradan mesaj çıkarabiliyor musunuz? Benim için önemli olan o. Aslında bu ruh bu zamana kadar üstünü kapatmaya çalıştıkları, aşk. Bunu 15 Temmuz’da da gördük. Bu ilahi kelimetullah aşkı. Bunu ne kadar örtmeye çalışırlarsa çalışsınlar hiçbir zaman örtemeyeceklerini 15 Temmuz’da yaşadık. Ben tarihi ailem olarak görüyorum. O yüzden her ailede olduğu gibi iyisi vardır kötüsü vardır ama ben aileme laf dedirttirmem. Kötüsünü de öne çıkartmaktan imtina ederek davranırım. O yüzden iyilerini örnek alırım. Kötülerini geri planda tutmaya çalışırım.

Ailenizi dışarıya nasıl lanse ediyorsanız tarihe de öyle bakmak gerektiğini düşünüyorum. Kardeş katli denilmesini bile ben hoş görmüyorum açıkçası. Çünkü kardeşlerin devlet-ebed-müddet için feda edilmesidir. Bu ailemin yaptığı en büyük fedakarlıklardan bir tanesidir. Ama bunu anlayabilmek için devlet-ebed-müddet’i anlayabiliyor olmak lazım. Aslında onu bu zamanda anlamamızın imkanı yok. Bu yönde bana çok soru geliyor. ‘Siz de evlatlarınızı feda edebilir misiniz’ şeklinde. Diyorum ki; keşke bende de öyle büyük bir iman olsa, feda edebilsem. Şu şartlarda anlaşılabilecek bir şey değil. Devlet aklı ne bir kadın aklı, ne bir erkek aklı, ne bir anne aklıdır. Hiçbir cinsiyet içermez. Kişiye de bağlı değildir" şeklinde konuştu.

Es Film-Yusuf Esenkal ve Serdar Öğretici’nin yapımcılığını, Uğur Uzunok ve Osman Bodur’un senaristliğini, Yıldıray Gürgen’in müziklerini ve Serdar Akar’ın yönetmenliğini üstlendiği Payitaht Abdülhamid Cuma akşamı ilk bölümüyle TRT 1’de görücüye çıktı. Bülent İnal, Özlem Conker, Saygın Soysal, Ezgi Eyüboğlu Yıldırım, Akın Akınözü, Hakan Boyav, Selen Öztürk, Can Sipahi, Eren Hacısalihoğlu, Gözde Kaya, İbrahim Kendirci, Bahadır Yenişehirlioğlu, Umut Kurt, Mehmet Bozdoğan, Kaan Turgut, Duygu Gürcan, Ali Nuri Türkoğlu, Yaşar Karakulak, Berkan Şal, Ercan Demirel, Elena Viunova, Ebubekir Öztürk, Emre Kentmenoğlu, Fatih Sevdi, Sidal Damar, Elif Özkul, Ufuk Kaplan, Özgür Civelek, Özgür Tanık, Burcu Tutkun’un rol aldığı dizi; Tüm Kişiler’de 3.78 reytingle 11’inci, AB’de 5.85’le 2’nci, ABC1’de 5.46’yla 3’üncü oldu. Böylece cuma akşamları reyting pastasında 1-2 arasında kalan TRT 1’i de yukarıya taşıdı.

Sanat ekibine tebrikler!
Payitaht Abdülhamit, 33 yıllık bir iktidarın son 13 yılını anlatma vaadiyle başladı. İlk bölümün merkezinde Hicaz Demiryolu vardı. Senaryosunda günümüze bolca gönderme vardı. 132 dakikalık bölümde hem tüm karakterleri tanıdık, hem de Sultan Abdülhamit’in aile hayatından marangozluğuna özel hayatını izledik. Sanat danışmanı Reza Hemmatirad ve sanat yönetmeni Yelkan İşkorkutan’ın ellerine sağlık! Bülent İnal, Sultan Abdülhamid’i kısa sürede üstüne giymeyi başarmış. Seniha Sultan’a hayat veren Selen Öztürk, 4 yıl boyunca Muhteşem Yüzyıl’da oynadığı için sanırım dizisinin en tecrübeli dönem oyuncusuydu. Kostümü üzerine giydiği anda dönemin ruhuna bürünmüş. Daha önce zikir ve çatışma sahnelerinin kompozisyonunu sevdiğimi yazmıştım. İlk bölümün ritmi biraz daha hızlı olabilirmiş. Ancak Serdar Akar’ın yönettiği Payitaht Abdülhamit’in ekranda yeni bir dönemi açacağı ve sıkça tartışma konusu yaratacağı aşikar! Dizinin ilk bölümü uygulamasından oyunculuğuna beklentimin çok üstündeydi. Tüm ekibin emeğine sağlık!

Konular