Hürrem | Konular | Kitaplar

SEYDÎ ALİ REİS

Kânûnî devrinin büyük denizcilerinden olan Seydî Ali Reis, XVI. asrın başlarında İstanbul'da doğdu.

Rodos'un fethinden başlayarak (1522) donanmanın Akdeniz'deki bütün faaliyetlerine katıldı.

Barbaros Hayreddin Paşa'nın yanında Preveze'de Türk donanmasının sol kanat kumandanı idi. (1538)

Trablusgarb'ın (Libya) fethinde bulundu. (1551)

6 Aralık 1553 günü Halep'te iken Süveyş kapudanlığına getirildi. Ertesi gün Halep'ten hareket eden Seydî Ali Reis, 58 günde Bağdat yoluyla Basra'ya geldi. Bahar gelince 15 kadırgadan müteşekkil Türk donanmasını alarak denize açıldı.

9 Ağustos 1554 günü Basra Körfezi'nden çıkıp Umman Körfezi'ne girmek üzereyken, 25 kadırgadan ibâret Portekiz donanması ile karşılaştı. Bir kalyonunu kaybeden düşman donanması geri çekildi.

Seydî Ali Reis, 25 Ağustosla Umman Körfezi'nde Maskat civârında iken 34 kadırgadan oluşan daha büyük bir Portekiz donanması ile karşılaştı. Muhârebe sonunda, iki taraftan da altışar gemi battı. Portekizliler geri çekildiler.

9 kadırgası kalan Seydî Ali Reis, birkaç gün sonra büyük bir tayfunla karşılaştı. Dalgaların da tesiriyle Türk donanması güneydoğuya doğru sürüklenerek, Hindistan kıyılarına vardı. 3 kadırga karaya vurdu. Seydî Ali Reis, geriye kalan ve az zaman içinde tâmiri mümkün olmayan 6 kadırgayı, Gücerat Sultanlığı'na verdi, İstanbul'a dönünce hükümete göstermek üzere bir makbuz aldı. Artık yoluna karadan devam edecekti.

Seydî Ali Reis, 50 levendiyle Hindistan'a girdi. Hindistan ve çevresine hükmeden Babürlü devletinin başkenti olan Dehli (Delhi)'ye vardı. Hümâyûn Şah'la görüştü. Dehli'den Lâhûr'a, oradan da Kâbil'e geldi.

Afganistan'dan Türkistan'a geçip Semerkand, Buhârâ ve Hîve'den iran'a indi. Meşhed'den, İran-Safevî devletinin başkenti olan Kazvin'e vardı.

Hemedan üzerinden Osmanlı topraklarına girdi ve Bağdat-Musul-Diyarbakır-Ankara yoluyla Mayıs 1557'de istanbul'a ulaştı.

Halep'ten hareketinin üzerinden tam 3 yıl, 5 ay geçmişti.
Seydî Ali Reis, Kânûnî tarafından kabul edildiği zaman, başından geçenleri nakledip muhtelif Müslüman hükümdâr ve beylerinden getirdiği 18 mektubu pâdişâha takdim etti.

Pâdişâh ve devlet ricâlinin iltifat ve ihsanlarına nâil oldu. Mir'âtü'l-Memâlik isimli eserinde bu seyâhatini anlatır.

1563 yılı başlarında vefât etmiştir.

Fazilet Takvimi


2 yorum

muh. yüzyıl

muhteşem yuzyıl dizisi yönetmeninin Türk olduğunu sanmıyorum.kendisi kesinlikle TÜRK DÜŞMANIDIR. inanmıyan varsa araştırabilirsiniz.kesin ermenidirm

31.10.2011 - israfil

elbette değil öyle pislik

elbette değil öyle pislik yapnlar

29.12.2011 - emre demir

Konular