Hürrem | Konular | Kitaplar

Hürrem Sultan oyunları yeniden sahneye çıkıyor



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kanuni ve Hürrem Sultan ile ilgili üç tiyatro oyununu önümüzdeki sezon sahneleyeceklerini söyledi. Gözler, Devlet Tiyatrosu'nun daha önce sahnelediği 10 oyuna çevrildi. Edebi Kurul Başkanı Semih Sergen, "Hangi oyunları oynayacağımız yazın belli olacak. Yönettiğim 'Hünkar ile Mimar' oyununun yeniden sahnelenmesini isterim." diyor.

Özel bir televizyonda yayınlanan diziyle Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın hayatı yeniden gündeme geldi. Dizinin tarihi karakterleri yanlış gösterdiğini düşünen binlerce izleyici, RTÜK'ü telefon yağmuruna tuttu, protestolar düzenledi. Devlet Tiyatroları (DT) gündeme kayıtsız kalmadı ve Osmanlı Devleti'nin parlak dönemiyle ilgili oyunları önümüzdeki sezon sahnelemeye karar verdi. Zaman'a konuşan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın hayatını anlatan üç tiyatro oyununu 2011-2012 sezonunda yeniden sahneleyeceklerini söylüyor. Diziyi eleştiren Bakan, tarihi karakterlerin yanlış tanıtılmasından şikayetçi. Günay, "Son dönemde Kanuni ve Hürrem çok tartışıldı. Bakanlık olarak tarihimizi en iyi şekilde tanıtmak istiyoruz. Elimizde dönemi doğru anlatan oyunlar var. Üçünü gelecek yıl mutlaka sahneleyeceğiz. Opera ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Neler yapabileceğimiz üzerine kafa yoruyoruz." diyor.

DT'nin önümüzdeki yıl hangi oyunu sahneleyeceği henüz belli değil. Program yazın yapılacak genel toplantıda kesinleşecek. Onaydan geçen oyunlar yıl içerisinde Türkiye turnesine çıkacak. Bu dönemde dramaturgları zor bir süreç bekliyor. Çünkü, DT'nin bugüne kadar Kanuni Sultan Süleyman veya Hürrem Sultan'la ilgili sahnelediği 10 oyun var. DT Baş Dramaturgu Canan Kırımsoy, her oyunun şansının eşit olduğunu söylüyor. Edebi Kurul Başkanı Semih Sergen'e göre tarihi oyunların önemi büyük. Kurulun onayından 40 gün sonra oyun seyircilerin karşısına çıkabilir. Bakan'ın oyunlarla ilgili bir talebi olmadığını dile getiren Sergen, Ankara DT'nin iki yıl önce prömiyerini yaptığı Hünkar ile Mimar (Muhteşem Süleyman-Koca Sinan) oyununun da yönetmeni. Anadolu turnesinde 23 ilde perde açan sezonun gözde oyunlarından Hünkar ile Mimar bu sezon başında rafa kaldırılmıştı. Bu oyunun gelecek yıl yeniden sahnelenme ihtimali yüksek. Dekor ve kostümler DT arşivinde hazır bekliyor. Kanuni ile Mimar Sinan'ın sanat, saltanat, siyaset, şiir ve aşk sohbetleri üzerinden gelişen oyunda Sergen, Mimar Sinan'ı oynuyordu. Oyunun kaldırılmasına anlam veremeyen usta oyuncu yeniden sahnelenmesi konusunda şöyle konuşuyor: "Cem Günen'in yazdığı oyunu kuruldayken okumuş ve çok beğenmiştim. Yazarını aradım, repertuara aldığımızı ve kendim yönetmek istediğimi söyledim. Anadolu oyunu nefes almadan izledi. Her gittiğim ilde konuşma yapmak zorunda kaldım. İki bilet parası verip izleyelim diyenler oldu. Neden kaldırıldığını hiç anlamadım. Yeniden oynanmasını çok isterim. Kanuni'yi her oyuncuya vermeyiz. Oyunlar seçilince farklı maharetleri olan oyunculara öncelik veririz."

***

Kostüm ve dekorlar Ankara'da

Trabzon DT, yakın zamanda Turan Oflazoğ-lu'nun yazdığı Kanuni Sultan Süleyman oyununu sahneye taşımıştı. 1998 yılında repertuara giren oyun 2002 yılında sahnelenmeye başladı, üç sezon perde açtıktan sonra Trabzon halkı oyunu yeterince izledi gerekçesiyle kaldırıldı. Tiyatronun Müdür Yardımcısı Mine Altuntaş, "Daha önce sahnelediğimiz oyunu yeni bir yönetmenle hiç çalışmadık. Kanuni konuşulduğu için yeniden gündeme gelebilir. Her şey yazın belli olacak. Biz kostüm ve dekorlarını Ankara'ya gönderdik. Eski kadrodaki oyuncular başka illerle gitti. Aynı oyun olmaz belki ama onay çıktığı takdirde başka oyunu sahneleriz." diyor.

Semih Sergen'den Sultan Süleyman yorumu

DT, sultanın hayatını ilk defa Muhsin Ertuğrul döneminde Ankara'da (1958-59-60) oynadı. Semih Sergen, Hürrem Sultan (Yazan: Orhan Asena) oyununda Kanuni'yi canlandırdı. Seyirciden yoğun ilgi gören oyun 80'lerin başında yeniden sahnelendi. Aynı yıllarda Koca Sinan (Fazıl Hayati Çorbacıoğlu), Sokullu Ne Yapmalıydı? (Adnan Giz), Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe (Orhan Asena) oyunları farklı şehirlerde oynandı. 85-90 yılları arasında iki oyun seyirci karşısına çıktı: İlk Yıllar (Orhan Asena), Mimar Sinan (Turan Oflazoğlu). Yakın zamanda (2004-2005) Orhan Asena'nın kaleme aldığı Sığıntı oyununu Ankara'da izledik. Ayşenil Şamlıoğlu'nun yönettiği oyun iki sezon seyirci yüzü görmüştü.

AYHAN HÜLAGÜ - ZAMAN


2 yorum

iyide bu oyunlar sitenin

iyide bu oyunlar sitenin aşılamaya çalıştığı fikirlerden farklı şeyler söylüyor... misal orhan asena'nın oyununda mustafa hürrem yüzünden ölüyor... cihangir babasına mustafa'nın ölümüne sitem ederek ölüyor... turan oflazoğlu hürrem sultan oyununda şehzade mustafa'nın katline hürrem sultan sebep oldu fikrini veriyor, oyunun asıl adı "mazlum şehzadeler veyahut hürrem sultan"

04.01.2013 - Ziyaretçi

CVP:iyide bu oyunlar sitenin

Zaten o oyunların amacı da bu, topluma EMPOZE etmek.. bütün olayları hürrem sultan üzerine atarak, KANUNİ'nin muhteşemliğine gölge düşürmeye çalışmak.. Dışarıda arslan evinde kılıbık birşeymiş mesajı verdirmek.. dolaylı olarak beyinlerdeki kahraman olgusu öldürmeye çalışıyorlar

05.01.2013 - dikkat